Bezint eer ge begint

EEN EZEL, WAAR BEGIN IK AAN……...


Al enige jaren is de ezel sterk in populariteit gestegen. Mede door het grote aantal evenementen waar de ezel aanwezig is, komen steeds meer mensen bij het zien van deze dieren tot het besluit om een ezel te gaan houden.
Ook komen veel jeugdherinneringen bij de wat oudere mensen naar boven. Je hoort heel vaak: “als de kinderen het huis uit zijn krijgen wij meer vrije tijd en willen die gaan benutten.” Dikwijls komt dan de jeugdliefde weer bovendrijven in de vorm van een ezeltje.
Maar beste 50+ ers een ezel heb je voor je leven! Ze worden gemiddeld 30 jaar oud! Realiseer u dus dat, als u nu een veulentje aanschaft, als uzelf 70 bent u nog een vrije jonge ezel heeft!

Zonder er verder bij na te denken wordt in sommige gevallen snel overgegaan tot de aanschaf van een ezel.
Om ellende te voorkomen vinden wij het, als vereniging , onze plicht om eventuele aspirant ezelbezitter, te informeren over de bijkomstigheden die het houden van een ezel met zich meebrengt.

WAAROM EEN EZEL AANSCHAFFEN?

Het is een lief en zacht dier.
Het is leuk voor de kinderen.
Er is toch weiland genoeg.

Wanneer u tot de conclusie bent gekomen, dat u dagelijks enige tijd aan de ezel kunt en wilt besteden, is het het beste om eerst contact op te nemen met de vereniging of met ezelbezitters bij u in de buurt, zodat die u verdere informatie kunnen verstrekken.
In het algemeen zult u erachter komen dat iedereen een eigen manier heeft met betrekking tot de verzorging van de ezel.

Wilt u tot de aanschaf van een ezel overgaan, koop dan een ezel ZEKER NIET op de markt of bij een handelaar. Dat zijn – veelal –mensen die u een ezel aanpraten, terwijl u er misschien nog niet aan toe bent. De garantie die u van deze mensen krijgt geldt tot om de hoek. Er zijn hiervan voorbeelden te over. Bespaar uzelf en de ezel deze ellende.

Laat u goed informeren door een ezelvereniging of opvangcentrum  waar u een ezel kunt adopteren.
Koop in ieder geval NOOIT een TE JONG ezelveulentje! (hoe lief en aandoenlijk ook)
Laat een veulen minimaal zes maanden (liefst nog langer) bij de moeder en dan nog 2 maanden afspenen.
Laat een jonge hengstveulen zo snel mogelijk castreren (Dit kan gemiddeld vanaf ongeveer 1 jaar, soms al eerder. Vraag uw dierenarts om advies)
U bent dan verzekerd van een lief en aanhankelijk ezeltje.