Likstenen

Iedere ezel heeft een individuele behoefte aan zout. Een liksteen vormt dan ook een noodzakelijk onderdeel in de voeding van een ezel. Een tekort aan zout of andere rnineralen uit zich over het algemeen in likken aan handen, muren, hekken en het eten van grond. Een tekort aan zout leidt tot een verminderde opname aan eiwitten en energie uit het voer en kan resulteren in een droge huid en snelle vermoeidheid.
Met een liksteen kan een ezel zelf voorzien in de behoefte aan zout en andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink, koper, jodium, mangaan en selenium.
Er zijn ezels die maanden met een liksteen doen. Maar er zijn ook ezels die een hele liksteen in een paar dagen ophebben. Zolang er echter voldoende water aanwezig is, hoeft u niet hang te zijn voor een overschot aan zout. Een vervelende bijkomstigheid is dan wel, dat de ezel een natter stalbed heeft.
De kans is overigens groot dat de tweede of derde liksteen veel langer meegaat; eventuele tekorten zijn dan vaak aangevuld, waardoor de behoefte aan de liksteen af zal nemen. Als dat niet zo is, is het verstandig om puur zout en/of mineralen aan het voer toe te voegen. Dit geldt overigens ook voor ezels die de liksteen helemaal niet aanraken. U kunt dan puur zout toevoegen of zeewier.