Senioren

Met het ouder worden krijgen ook paarden en ezels ‘ouderdomskwaaltjes’, zoals een slechter gebit, stijve gewrichten. een verminderde weerstand en een minder efficiënte spijsvertering.

Goed uitgebalanceerd rantsoen.
Voor ouder wordende dieren geldt dat een goed uitgebalanceerd rantsoen een belangrijke voorwaarde is om ook in de toekomst gezond te blijven. Als uw dier een gezonde uitstraling heeft, zich goed voelt en voldoende eet, kunt u ervan uitgaan dat het over voldoende voedingsstoffen beschikt.
Aangezien er geen exacte leeftijdsgrens aan te geven is (het ene dier is oud met 12 jaar, de andere is nog jong niet 20) is uw eigen observatie beslissend of u het rantsoen van het dier gaat aanpassen dan wel aanvullen.
Heeft u het idee dat uw dier wel wat extra’s kan gebruiken, geef dan bij voorkeur een voedingssupplement dat is afgestemd op de behoefte van het ouder wordend paard/ezel. Voor het behoud van een goede spijsvertering, een goede bloedsomloop en een optimale weerstand, kunt u het rantsoen aanvullen met appelazijn of kruiden zoals foenegriek, knoflook, brandnetel, mint, zeewier en/of tijm.

Minder efficiënte spijsvertering.
Een ouder wordende ezel kan soms een wat minder fitte uitstraling hebben, wat langer doen over het verharen en wat sneller moe zijn.
Eén van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een minder goed functionerende spijsvertering. Bij het ouder worden kan de opnamecapaciteit van eiwitten, kalk, fosfor en bepaalde B-vitaminen verminderen.
Oudere dieren hebben dan ook vaak baat hij een aanvulling van vitaminen en mineralen. aminozuren, probiotica, gist en enzyrnen.
Juist hij oudere dieren is het bovendien belangrijk dat u kruiden geeft die de spijsvertering stimuleren.