Vliegen

Voor veel ezeIs zijn vliegen en insecten een enorme bron van irritatie. Irritatie die soms zo ver kan gaan dat een makkelijke en meegaande ezel kan veranderen in een bokkig en lastig exemplaar. En in pogingen de lastige insecten van het lijf te weren kan een ezel zichzelf behoorlijk beschadigen. Behalve lastig, zijn vliegen vooral onhygiënisch en beruchte verspreiders van vele ongewenste bacteriën. Het geheim van een succesvolle vliegenaanpak ligt in goed stalbeheer. Door de vliegenaanwas in de kiem te smoren zult u op langere termijn de beste resultaten bereiken.

Natuurlijke vliegenafweermiddelen

Natuurlijke afweermiddelen hebben als heel groot voordeel dat ze niet schadelijk zijn voor het milieu en veel minder vaak overgevoeligheidsreacties van de huid veroorzaken. De werkingsduur van deze middelen varieert tussen de 1 en 48 uur. Dit onder andere afhankelijk. van de samenstelling van het product, hoeveel de ezel zweet en de werking van het middel in combinatie met de lichaamsgeur van uw ezel. Omdat natuurlijke producten heel mild zijn, kunt u ze echter gerust meerdere malen per dag aanbrengen. Probeer een nieuw middel altijd eerst op een klein stukje huid, zodat u kunt zien of er allergische reactie

IN EN OM DE STAL

stap 1: Een goede stalhygiëne.
De meeste vliegen zoeken voor het leggen van eitjes (vochtige) plaatsen met rottend organisch afval op, zoals voerresten en mest.

Bij warm en vochtig weer kan het aantal vliegen in korte tijd explosief groeien. Door regelmatig uit te mesten, voerresten te verwijderen en de voerbak en ruif schoon te houden, zorgt is voor een beduidend minder aantrekkelijke omgeving voor het leggen van eitjes.


stap 2: Behandeling van de mest.
Een goede aanpak van de vliegen begint bij de bestrijding van de maden. In de mest van ezels komen gedurende het seizoen duizenden maden vrij. Behandel opgeslagen mest om de drie weken met een (spuit) middel, dat de maden doodt. Bij warm en vochtig weer de mesthoop een paar maal per week behandelen.


stap 3: Bestrijding van de volwassen vliegen.
Tegelijkertijd met de bestrijding van de maden moet u ook de aanwezige vliegen bestrijden. Immers, een vlieg legt op een dag vele honderden eitjes. U kunt de volwassen vliegen doden door gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen (insecticiden) of van zogenaamde ‘vliegenvangers’. Deze milieu- dier- en mensvriendelijke producten zijn gemakkelijk op te hangen en vergen minder tijd. Vliegenvangers werken alleen als ze op de juiste plaats hangen! De zakken en strips trekken immers vliegen aan. Hang ze dus nooit midden in een vertrek waar u de vliegen weg wilt hebben, maar juist nét daarbuiten.
De beste plaatsen: 50-70 cm. buiten de staldeur. de keukendeur, aan de rand van het terras enz. Het liefst in het midden voor de deur aan de dakrand. Maar ook bijvoorbeeld hij uw afvalcontainer. De lokstoffen werken optimaal als liet warm is. Hang de vangers dus in direct zonlicht en vooral uit de wind.